Het bewaren van wijn

Wijnkoelkast- Bewaren van wijn

Heeft u een fles wijn gekocht of gekregen? En wilt u hem dan meteen opdrinken of wilt u de fles bewaren? Sommige wijnen hebben nog een paar jaar nodig voor ze echt goed worden. Maar niet alle wijnen gaan beter smaken als u ze lang bewaart. Hoe lang is wijn nu eigenlijk houdbaar en welke wijnen worden lekkerder met de jaren? En bewaar je wijn nu wel of niet in de koelkast? In deze blog vertellen wij u meer over de houdbaarheid van wijn. 

Wijn bevat van nature conserveringsmiddelen zoals alcohol, zuur en tannine. Om te zorgen dat de wijn wat langer houdbaar is, kan de wijnmaker sulfiet toevoegen. Dat beschermt extra tegen bederf en staat vermeld op het eticket. Er zit ook een verschil in hoe lang witte wijn en rode wijn houdbaar is. Over het algemeen kunt u duurdere wijnen langer bewaren, maar dat verschilt per wijn natuurlijk. 

Wijnkoelkast

Wijn op dronk

Koopt u een goedkopere wijn? Dan is de kans groot dat de wijn die u koopt al op dronk is. Met andere woorden: klaar om te drinken. Die wijnen kun je prima 1 - 3 jaar bewaren. Hoe langer u ze bewaart, hoe minder lekker ze worden. 

Bewaarwijn

Koopt u een wat duurdere wijn? Dan is dat een 'bewaarwijn', dan hebben we het over een heel andere wijn. Die wijnen zijn vaak niet echt lekker op het moment dat je ze koopt en hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen. Hoe ouder de wijn, hoe lekkerder die wordt. 

De topwijnen uit Frankrijk, Italië, Duitsland, Verenigde Staten en Australië kun je prima opleggen. Witte wijnen die u goed kunt bewaren zijn: Chardonnay, Riesling, Sémillon. En rode wijnen die u goed kunt bewaren zijn: 

  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot
  • Pinot Noir
  • Syrah

Tip: koop dure wijnen als ze jong zijn

Het opleggen van wijn betekent in feite niets meer dan het opslaan van jonge wijnen totdat ze optimaal op dronk zijn. Er zijn wijnen die op jonge leeftijd erg betaalbaar zijn, maar tegen de tijd dat ze echt op dronk zijn, zijn deze wijnen heel erg schaars. Daardoor stijgen ze ontzettend in prijs. Dergelijke wijnen kunt u dus het beste jong inkopen en vervolgens enkele jaren opleggen.

Bewaren in de ideale omstandigheden

Om het maximale uit uw bewaarwijn te halen en ervoor te zorgen dat hij toch niet voortijdig bederft, moet u ervoor zorgen dat uw wijn op de juiste manier bewaard wordt. Heeft u geen wijnkelder?  Dan is de wijnklimaatkast de ideale oplossing! 

wijnkelder

Bewaar geen wijn in de koelkast

Bewaar uw witte wijn niet te lang in de koelkast, want uw witte wijn wordt er smakeloos van. Ook rode wijn wordt er niet beter op als u ‘m in de koelkast bewaart. Als je hem wilt opleggen of langer wilt bewaren, dan is een donkere plek die iets warmer is dan je koelkast een betere optie.

Wat is de houdbaarheid van wijn na openen?
Het is natuurlijk zonde om een goede wijn weg te gooien. Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd (een fles rode wijn op het aanrecht is al na 1 dag niet lekker meer). Gevolg: de wijn verliest aroma en smaakt steeds zuurder. U wordt er niet ziek van, maar lekker is het niet. 
Flessen met een schroefdop zijn voor directe consumptie en helaas niet lang te bewaren. Wilt u één glaasje wijn drinken? Kies dan voor een fles wijn met een kurkafsluiting. Deze kunt u langer laten staan dan een fles met een schroefdop.
Let er goed op dat u na het openen, u de fles weer goed afsluit. Zodat er geen lucht meer bij de wijn komt.