De temperatuur van wijn

Wijnkoelkast - wijnen

De bewaartemperatuur van wijn is heel erg belangrijk. Temperatuur kan een wijn maken of breken. Wat de ideale temperatuur is van wijn, hangt af van het soort wijn. Wordt de wijn niet op de juiste temperatuur bewaard dan is de smaak niet optimaal. 

Waarom is de temperatuur van de wijn zo belangrijk?

Temperatuur beïnvloedt de geur en smaak van wijn. Bij de juiste temperatuur zijn de aroma’s, zuur, zoet en  hetalcohol percentage in balans. Is wijn te warm, dan verliest de wijn zijn fruitigheid en komt vooral de alcohol sterker over. Bij te koude wijn gebeurt het tegenovergestelde: U ruikt dan minder en in de smaak overheerst het zuur.

Ideale serveertemperaturen van wijn

  • Frisse, zeer fruitige witte wijnen: 8-10 graden (3 uur koelen)
  • Volle, aromatische witte wijnen: 10-12 graden (1,5 tot 2 uur koelen of een half uurtje van tevoren uit de koelkast)
  • Fruitige rode wijnen: 14-16 graden (half uurtje koelen)
  • Krachtige, volle wijnen: 18 graden (kwartiertje koelen)

Ook voordat je je wijn drinkt speelt temperatuur een rol. Bewaar wijn in een koele, donkere ruimte. Voor korte tijd kan dat in de koelkast. Voor langere tijd liever in een koele, donkere ruimte die minder koud is dan de koelkast. In een te koude omgeving verliest de wijn smaak

Temperaturen van de wijnkoelkast

De temperatuur van de wijnkoelkasten kan aangepast worden van 5 tot 18 graden. Afhankelijk van de soort wijn die je wilt bewaren. Dit is makkelijk om in te stellen. Bedenk vooraf welke wijn u wilt opslaan. Is dat één wijnsoort of meerdere wijnen? U weet nu dat witte wijn een andere serveertemperatuur heeft dan rode wijn. Indien u meerdere soorten wijn op wilt slaan, heeft u een wijnkoelkast nodig van 2 klimaatzones of meer.